Thailand Visa - Bagaimana Anda Mungkin Dapatkan Visa untuk Thailand

Bekerja di luar negara memerlukan penyediaan menyeluruh. Masalahnya, bahawa dalam kebarangkalian semua tidak menyeberang fikiran anda ketika anda membuat keputusan untuk mencari pekerjaan di Thailand, Akan berhadapan dengan anda.

Bergantung pada kewarganegaraan anda serta tujuan perjalanan anda, anda mungkin memerlukan visa lawatan dan / atau visa bekerja. Terdapat visa yang berbeza untuk pelbagai keperluan dan / atau majlis-majlis.

Hidup di Thailand tidak sama seperti pergi bercuti di Thailand. Anda perlu bersedia untuk mengambil Thailand kerana ia adalah dengan semua kesukaran, percanggahan dan cabaran.

Kebanyakan lawatan ke Thailand Walau bagaimanapun, anda perlu menyedari tentang risiko serangan pengganas yang tidak disengajakan, yang boleh menentang sasaran awam, termasuk lokasi yang dikunjungi oleh ekspatriat dan pelancong asing seperti restoran, hotel, kelab dan kawasan membeli-belah.
Anda mesti menjalankan kesedaran keselamatan yang tinggi disebabkan oleh aktiviti jenayah dan keganasan yang tinggi, keadaan keselamatan yang buruk, ketegangan politik yang berterusan, demonstrasi sporadis, dan protes di Bangkok dan di tempat lain di Thailand.
Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pihak berkuasa Thai telah menjalankan banyak siasatan dan operasi terhadap rangkaian pengganas.
Memantau siaran berita tempatan dan juga pesanan konsular. Pastikan dokumen perjalanan anda dan visa adalah sah dan selamat di tempat yang selamat. Membawa salinan dokumen perjalanan anda daripada dokumen asal.
Mengekalkan profil yang rendah, mengubah masa dan laluan perjalanan dan berhati-hati semasa memandu.
Membuat hubungan tempatan dengan cepat dan mendapatkan sokongan daripada ekspatriat lain akan meningkatkan keselesaan dan keselamatan anda.

pasport

Semua warga asing perlu pasport yang sah untuk memasuki Thailand. Warganegara asing tanpa pasport yang sah tidak akan dibenarkan masuk ke Thailand dan akan kembali ke negara berlepas.

Pasport anda mesti sah untuk sekurang-kurangnya 6 bulan dari tarikh ketibaan dan anda mesti mempunyai tiket pergi balik yang sah, yang boleh digunakan dalam masa beberapa hari 15 sejak tarikh kemasukan. Pasport anda perlu mempunyai laman un-digunakan mencukupi, membenarkan apa-apa setem diperlukan semasa ketibaan dan berlepas.

Thailand Visa

keperluan visa bergantung kepada kewarganegaraan asing dan beliau panjang bertujuan bagi penginapan pelancong di Thailand.

Anda boleh memohon untuk enam jenis Visa di Thai Kedutaan di seluruh dunia:

  • transit Visa
  • Pelancong Visa
  • Bukan Imigran Visa
  • diplomatik Visa
  • Visa Rasmi
  • Visa yang dihormati

Sedar bahawa keperluan visa Thai berubah dari semasa ke semasa dan kedutaan Thai boleh menyediakan yang paling up to date maklumat Thailand visa.

Anda akan perlu untuk menterjemahkan ke Thailand atau bahasa Inggeris apa-apa dokumen dalam bahasa-bahasa asing. Dalam kes terjemahan Bahasa Inggeris, anda akan mempunyai untuk melegalisasi dokumen anda.

Ingat bahawa manakala di Thailand, anda adalah tertakluk kepada undang-undang tempatan. Menunjukkan penghinaan kepada pegawai kerajaan Thai di pintu masuk atau di tempat lain adalah satu kesalahan yang serius.

visa Pendek tinggal

Pelancong dan Transit Visa

Warga asing memerlukan visa untuk memasuki Thailand untuk lawatan singkat sehingga tiga bulan. Dapatkan nasihat daripada kedutaan Thai di negara tempat tinggal anda untuk memastikan anda mempunyai maklumat semasa.

Penepian Visa Thailand

Bagi maksud yang singkat (sehingga 30 hari) hari cuti, anda boleh memasuki Thailand tanpa visa jika anda adalah warganegara New Zealand, Australia, Kanada, Amerika Syarikat dan kebanyakan negara Eropah. Rakyat dari negara-negara ini boleh memasuki Thailand tanpa dikenakan bayaran tanpa dokumentasi diatur terlebih dahulu.

Thailand pengecualian visa dikeluarkan apabila tiba di Thailand melalui lapangan terbang antarabangsa. Walau bagaimanapun, mereka yang memasuki Thailand melalui jalan darat boleh menerima hanya pengecualian 15-hari.

Keperluan untuk Visa Waiver

  • A pasport sah dengan tempoh sah sekurang-kurangnya bulan 6
  • Kembali tiket atau melalui tiket
  • Bukti kewangan untuk tempoh penginapan anda.

Thai Visa Pelancong

Jika kewarganegaraan anda tidak melayakkan anda untuk Thailand visa pengecualian atau jika anda merancang untuk tinggal di Thailand untuk lebih lama daripada hari 15 / 30, anda perlu memohon visa pelancong Thai di kedutaan atau konsulat di luar Kingdom. visa pelancong Thai sah untuk 3 untuk 6 bulan dan boleh mengandungi satu atau berbilang penyertaan. Anda akan membayar yuran visa pada setiap penyertaan.

Pelawat yang merancang untuk melancong dari Thailand ke negara jiran dan kembali lagi ke Thailand boleh memohon beberapa visa 30 berturut-turut atau 60-hari. Paling tidak pun, tiga visa boleh dikeluarkan pada satu masa, memberikan pelawat memuat 30 atau 60 hari bagi setiap kemasukan ke Thailand (hari 3x60 maksimum, yang memerlukan pengunjung untuk meninggalkan dalam masa beberapa hari 60 sebelum memulakan visa 60 hari seterusnya).

Bagi permohonan visa pelancong, anda akan memerlukan:

  • Pasport atau dokumen perjalanan yang sah untuk sekurang-kurangnya 6 bulan
  • borang permohonan Visa sepenuhnya diisi
  • Baru-baru ini (4 x 6 cm) pasport foto
  • Tiket pulang
  • dana yang mencukupi (10,000 Baht setiap orang dan 20,000 Baht setiap keluarga)

Jika anda tidak benar-benar mengisi borang permohonan, Kedutaan Thailand boleh menolak permohonan visa anda tanpa membayar balik bayaran visa. Kedutaan itu juga boleh meminta dokumen tambahan atau meminta untuk temuduga.

visa bukan imigran

Terdapat pelbagai visa bagi orang yang memasuki Thailand untuk tujuan selain daripada pelancongan. A visa bukan imigran-adalah untuk tinggal untuk masa yang terhad di Thailand. visa yang memberikan anda hak untuk datang ke Thailand untuk bekerja, belajar, bersara atau menyertai keluarga. Jika anda bercadang untuk memohon permit kerja Thai, anda perlu mempunyai visa bukan imigran pertama.

Anda dikehendaki untuk menyediakan dokumen-dokumen berikut:

  • pasport yang sah
  • Borang permohonan yang lengkap
  • Sekeping gambar terbaru berukuran pasport (4 x 6 cm)
  • penyata bank baru-baru ini
  • Lain-lain, mengikut kategori visa khusus anda dan keadaan.


visa bukan imigran berada dalam kategori, yang mencerminkan tujuan penginapan anda. Terdapat visa pelbagai kemasukan bagi kategori visa ini. Yang paling popular dengan ekspatriat berpindah ke visa Thailand adalah:

  • B visa - untuk bekerja atau untuk menjalankan perniagaan di Thailand
  • O visa - dilanjutkan penginapan dengan keluarga, untuk bersara atau untuk menerima rawatan perubatan di Thailand
  • OA visa - lama tinggal visa untuk pesara yang berumur lebih daripada 50 tahun.

Terdapat peraturan-peraturan yang berbeza untuk setiap kategori visa dan keperluan boleh berubah mengikut kewarganegaraan anda, negara anda memohon dari, dan tujuan penginapan anda.

Kebanyakan visa bukan imigran-mulanya sah untuk hari 90. Kemudian anda perlu memohon permit kerja sementara di Jabatan Kerja atau Pejabat Employment tempatan. Anda juga perlu lanjutan bagi penginapan daripada Pejabat Biro Imigresen atau salah satu cawangan tempatan.

Dalam kebanyakan kes, visa ini kemudian sah sehingga satu tahun, tetapi anda boleh memperbaharuinya.

B Visa

visa ini adalah untuk ekspatriat yang berhasrat untuk bekerja atau menjalankan perniagaan di Thailand. Syarikat sering membantu pekerja ekspatriat yang memasuki negara ini dengan visa B untuk bekerja.

Untuk bekerja di Thailand secara sah, anda akan memerlukan visa B dan Thailand permit kerja. Biasanya, anda memerlukan visa B pertama untuk mendapatkan permit kerja.

Jika anda ingin bekerja di Thailand, Prosedur biasa adalah dengan memohon visa B di negara tempat tinggal anda, dengan Surat Kelulusan dari Jabatan Buruh Thai. Selepas tiba di Thailand, anda kemudian akan memohon permit kerja anda. Majikan anda juga boleh meminta untuk permit kerja sebelum anda tiba.

Jika anda memasukkan Thailand pada visa yang lain (iaitu visa pelancong) dan kemudian mencari pekerjaan, anda tidak mungkin akan menerima permit kerja. Walau bagaimanapun, anda mempunyai lebih banyak peluang jika syarikat menawarkan anda pekerjaan mempunyai kebenaran untuk warga asing (tetapi tanpa jaminan). Dalam kedua kes, anda akan mempunyai untuk meninggalkan Thailand untuk memohon visa B sebelum anda boleh memohon permit kerja anda.

Untuk memohon visa B, anda akan memerlukan beberapa atau semua yang berikut:

  • A borang permohonan visa siap sepenuhnya
  • Pasport atau dokumen perjalanan yang sah untuk sekurang-kurangnya 18 bulan
  • Satu (4 x 6 cm) pasport photo, diambil dalam tempoh enam bulan yang lalu
  • Bukti kewangan yang mencukupi
  • Surat Kelulusan dari Kementerian Buruh (untuk mendapatkan surat ini, bakal majikan di Thailand perlu menyerahkan Borang WP3 di Pejabat Pentadbiran Pekerja Asing)
  • Surat daripada syarikat, yang menerangkan kedudukan anda dan menyatakan tujuan lawatan anda
  • kontrak pekerjaan
  • dokumen dari agensi kerajaan atau kedutaan mengesahkan tujuan perjalanan anda
  • kontrak pekerjaan yang menunjukkan gaji dan kelayakan anda
  • surat jemputan daripada syarikat atau perniagaan persatuan Thai dibenarkan untuk menggaji warga asing
  • CV, rekod pendidikan dan rujukan daripada majikan terdahulu

Pasangan dan anak-anak pemegang B visa akan memerlukan O visa bukan imigran-, yang juga dikeluarkan kepada warga asing yang ingin bersara di Thailand.

O Visa

Kategori O visa adalah satu lagi jenis popular visa, iaitu bagi suami atau isteri atau tanggungan yang ekspatriat ini berpindah ke atau yang tinggal di Thailand serta warga asing yang ingin menjadi sukarelawan atau bersara di Thailand pada pencen negara asing. Ini boleh menjadi lebih sukar untuk dilakukan, apabila pasangan lelaki adalah bergantung kepada pasangan wanita.

keluarga Expat memohon visa ini akan memerlukan kelahiran dan sijil perkahwinan di mana berkenaan dan sekurang-kurangnya penyata bank tiga bulan. pekerja sukarelawan akan memerlukan surat sokongan daripada agensi mereka akan bekerja untuk serta salinan sijil pendaftaran agensi.

visa OA

The visa kategori OA adalah visa lama tinggal bagi orang-orang bersara lebih tua daripada 50 tahun yang mahu hidup di Thailand. Selain apa yang telah ditetapkan, pemohon perlu membuktikan dana tahunan yang mencukupi, serta menjalani latar belakang jenayah dan pemeriksaan perubatan.

Terdapat senarai panjang keperluan visa ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai visa Thailand, sila hubungi Kedutaan Thailand atau Konsulat

Pendaftaran di Thailand

Semua hotel, pencen dan asrama, mempunyai kewajipan untuk memberitahu polis tempatan dalam masa beberapa jam 24 sekiranya anda keluar dan alamat anda di Thailand berubah.

Tidak kira apa tempoh masa yang anda belanjakan di Thailand, anda perlu memaklumkan kepada Biro Imigresen setiap 90 hari dan memaklumkan kepada mereka dengan alamat semasa anda. Anda perlu melengkapkan borang yang ringkas tetapi tidak ada bayaran. Pastikan untuk melengkapkan pemberitahuan ini 7 hari sebelum tarikh luput. Jika anda terlepas tarikh luput, walaupun satu hari, anda akan mempunyai untuk membayar denda sebanyak 5,000 Baht dan risiko kehilangan visa anda.

Visa Extensions & Pembaharuan

Bukan pendatang-B visa sah untuk satu tahun tetapi awal berada adalah terhad kepada hari 90. pemegang permit kerja boleh memohon untuk melanjutkan visa B untuk satu tahun pada satu masa.

Jika anda membuat keputusan untuk tinggal lebih lama daripada masa yang diperuntukkan, anda boleh melanjutkan visa anda dengan menggunakan di pejabat imigresen yang terdekat dengan alamat anda di Thailand. Yuran biasa untuk lanjutan visa adalah 1900 Baht. Mereka visa yang dikeluarkan dengan menginap taraf 15 atau 30 hari boleh melanjutkan selama hari 30 jika anda mengendalikan sambungan sebelum visa tamat. Pihak berkuasa imigresen Thailand boleh melanjutkan visa pelancong 60 hari sehingga hari 30.

Hukuman kerana tinggal melebihi tempoh visa anda biasanya Baht 500 sehari, dengan had 20,000 Baht. Anda boleh membayar denda apabila berlepas di lapangan terbang atau terlebih dahulu di pejabat imigresen. Jika anda hanya tinggal melebihi tempoh satu hari, anda tidak perlu membayar. Kanak-kanak bawah 14 tahun perjalanan lama dengan ibu bapa tidak perlu membayar penalti.

Anda boleh mengelak daripada membayar apa-apa denda Overstay dengan melawat Pejabat Imigresen Thai dan meminta lanjutan visa Thai.

vaksinasi

Vaksinasi terhadap cacar diperlukan.

Lain Thailand Maklumat Visa

Untuk berjaya dalam anda Cari kerja Thailand dan mendapat pekerjaan yang anda mahu, anda perlu menyediakan surat Thailand dan Thailand CV yang anda mesti e-mel dengan serta-merta kepada bakal majikan yang dipilih semasa carian kerja di Thailand.

Apabila anda menerima jemputan untuk temuduga kerja Thailand, anda boleh memohon visa Thailand dan Thailand permit kerja. Kemudian sediakan diri anda untuk temu duga kerja dan lihat pada kod pakaian Thailand kerana bagaimana pakaian anda adalah salah satu atribut yang paling penting dalam tidak diupah untuk pekerjaan yang ada.

Semak temu duga kerja do & tidak, tips temuduga kerja dan lain-lain kemahiran pencarian kerja halaman.

Di samping itu, di antarabangsa maklumat, pencarian kerja, visa, permit bekerja, surat, CV & resume, temuduga kerja dan kod pakaian halaman yang anda akan mendapati banyak tips berguna untuk pencari kerja di luar negara.

Nasib baik dengan awak Thailand Visa!