Permit Kerja Mexico

Hidup di Mexico tidak sama seperti pergi bercuti ke Mexico. Dalam usaha untuk menjadi mampu untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan di Mexico anda mempunyai untuk menjadi fleksibel dan menyesuaikan diri, dan juga anda perlu benar-benar seperti budaya dan juga rakyat.

Pekerjaan di Mexico memerlukan lebih daripada permit kerja Mexico - mereka memerlukan persediaan yang rapi. Anda perlu bersedia untuk mengambil Mexico kerana ia adalah dengan semua kesukaran, percanggahan dan cabaran. Isu-isu yang dalam semua kemungkinan tidak pun terlintas dalam fikiran anda apabila anda memulakan Mexico carian kerja akan berhadapan dengan anda.

Jangan mengambil terlalu ringan pengaruh permit kerja Mexico boleh mempunyai pada keputusan akhir pengembaraan anda! Fikirkan sebagai contoh, anda boleh mengalami keperluan imigresen yang tidak dikenali dan amalan, prosedur aneh kerja permohonan, pelik trend pemilihan kerja dan budaya pengurusan pelik.

Kebanyakan lawatan ke Mexico adalah bebas masalah tetapi anda harus sedar risiko serangan pengganas sembarangan, yang boleh terhadap orang awam, termasuk tempat-tempat yang sering dikunjungi oleh ekspatriat dan pelancong asing seperti restoran, hotel, kelab dan kawasan membeli-belah. Anda perlu berhati-tahap yang tinggi berhati-hati kerana keganasan di negeri-negeri Utara dan Barat di negara tersebut yang keadaan keselamatan yang semakin merosot.
tahap aktiviti jenayah, dan juga demonstrasi, protes dan sekatan jalan haram sekali-sekala kekal menjadi kebimbangan di seluruh negara. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pihak berkuasa Mexico telah menjalankan beberapa siasatan dan operasi terhadap jenayah berkaitan dadah dan rangkaian pengganas.
Memantau siaran berita tempatan dan juga pesanan konsular. Pastikan dokumen perjalanan anda dan visa adalah terkini, sah dan terjamin di tempat yang selamat. Membawa salinan dokumen perjalanan anda sebagai ganti yang asal. Mengekalkan profil yang rendah, mengubah masa dan laluan perjalanan, dan berhati-hati semasa memandu. Membuat hubungan tempatan dengan cepat dan mendapatkan sokongan daripada ekspatriat lain akan meningkatkan keselesaan dan keselamatan anda.

Mexico mempunyai perjanjian pengecualian visa dengan banyak Eropah, Amerika Utara dan negara-negara Amerika Selatan untuk visa pelancong.

Bergantung pada kewarganegaraan anda dan tujuan perjalanan anda, anda mungkin perlu visa, permit kediaman dan / atau permit kerja.

Untuk dapat bekerja di Mexico anda memerlukan permit kerja Mexico dari Institut Imigresen ( "Instituto Nacional de Migración" - INM). Semasa menggunakan permit kerja, anda boleh membuat permohonan untuk visa kediaman.

Permit kerja bukan dokumen berasingan. Ia hanya perubahan kepada status aktiviti anda pada visa anda

Pencari kerja dari luar negara perlu mencari majikan sanggup untuk memohon untuk mendapatkan permit kerja dan visa ke pejabat INM bagi pihak mereka lebih awal daripada tarikh permulaan kerja.

Untuk permohonan, majikan perlu mengemukakan pelbagai dokumen, contohnya bukti pembayaran cukai, senarai pekerja dan bangsa mereka, pengenalan peribadi wakil yang ditetapkan. Tambahan pula, anda perlu menghantar salinan pasport atau ID lain.

Majikan hendaklah membuat permohonan bagi mendapatkan permit kerja dengan bukti bahawa tiada Mexico mampu untuk melakukan pekerjaan itu. Ia mengambil masa kira-kira empat minggu untuk memproses permohonan permit kerja. Biasanya, pekerja asing akan menerima permit kerja yang sah hanya untuk satu majikan dan bagi tempoh permulaan satu tahun. penduduk sementara boleh memohon untuk satu, dua atau tiga lanjutan tahun. Selepas empat tahun berterusan, anda akan dapat untuk memohon Resident Visa Tetap, yang akan membolehkan anda untuk hidup selama-lamanya di Mexico.

Untuk layak mendapat permit kerja anda perlu mempunyai pengalaman yang, bersama-sama dengan ijazah peringkat universiti.

Anda mesti menunjukkan bukti keupayaan anda untuk melakukan kerja yang mana anda meminta permit kerja. Sifat bukti ini akan berbeza-beza bergantung kepada kerja serta keperluan tempatan dengan pejabat INM anda. Secara umum, ini termasuk ijazah kolej (diploma), sijil profesional (TEFL untuk guru-guru), dan lain-lain konsulat atau kedutaan akan diperlukan untuk mengesahkan dokumen-dokumen ini.

Dalam amalan, Mexico sahaja isu permit kerja kepada kakitangan yang berkelayakan, eksekutif, penyelidik, pelatih dan pekerja dalam bidang-bidang di mana terdapat kekurangan tenaga kerja di Mexico.

Pekerja dan mereka dokumen keluarga dikehendaki oleh INM

  • asal sisi undang-undang atau transkrip, atau salinan disahkan universiti diploma / ijazah pekerja.
  • Salinan ini pekerja dan setiap pasport ahli keluarga (semua muka surat, termasuk muka surat kosong).
  • Pekerja resume semasa atau CV.
  • pengesahan majikan daripada jawatan, huraian kerja dan butiran gaji di Mexico.
  • sijil kelahiran sisi undang-undang untuk pekerja dan ahli keluarga.
  • sijil perkahwinan secara sah.

Jenis-jenis utama Visa Kerja Mexico

  • Sementara Resident Visa (secara rasmi FM2 / FM3 Visa) adalah jenis visa utama bagi mereka yang mencari untuk melawat Mexico lebih daripada hari 180 untuk bila-bila masa sehingga empat tahun.
  • FM-2 Visa adalah bagi warga asing yang mempunyai hubungan keluarga ke Mexico atau mempunyai kerja di negara ini sejak 5 tahun;
  • FM-3 Visa adalah untuk warga asing yang akan dibayar dalam negara, barangan import isi rumah atau pemindahan ke Mexico dengan ahli keluarga.

Jika anda ingin diambil bekerja oleh sebuah syarikat antarabangsa di Mexico, anda dan syarikat anda perlu memohon untuk jangka pendek visa kediaman yang sesuai dalam konsulat Mexico atau kedutaan.

Jika anda mahu bekerja untuk sebuah syarikat Mexico, anda dan syarikat anda akan perlu memohon dengan pihak berkuasa Mexico untuk permit kerja dan seterusnya untuk visa kediaman jangka panjang.

Anda perlu mempunyai tawaran pekerjaan atau kontrak kerja dari sebuah syarikat yang didaftarkan di Mexico untuk memohon permit kerja. Majikan perlu membuat permohonan untuk mendapatkan permit kerja di pejabat INM itu. Di atas penerimaan permohonan itu, INM akan mengeluarkan keputusan dalam 30 untuk hari 45.

Anda akan mempunyai 90 hari untuk bulan 6 (bergantung kepada kes) untuk memungut visa anda dengan permit kerja di konsulat Mexico negara asal anda. Anda boleh tinggal di Mexico dengan visa pelancong sehingga masa ini. Kemudian anda perlu untuk meninggalkan Mexico dan memohon permit kerja di konsulat Mexico negara asal anda.

Pekerja dan setiap ahli keluarga yang mengiringi umumnya perlu mengemukakan dokumen-dokumen berikut dengan Konsulat Mexico apabila memohon permit kerja:

  1. Pasport asal sah untuk sekurang-kurangnya bulan 6.
  2. Empat (4) keping gambar gaya pasport.
  3. Borang permohonan.
  4. notis kelulusan daripada INM itu.
  5. Bayaran konsular.

Anda boleh mengharapkan untuk menerima permit kerja itu dalam 3 untuk 4 hari dari masa permohonan itu.

Dalam 30 hari ketibaan anda di Mexico, anda dan ahli keluarga anda perlu mendaftar dan memohon kad tinggal sementara di pejabat INM itu. Sebaik sahaja anda memasuki Mexico, anda tidak perlu keluar lagi sehingga anda menerima kad kediaman. Anda perlu memohon permit keluar / masuk semula khas jika anda mesti berjalan.

suami atau isteri dan anak-anak anda biasanya akan mendapatkan visa bergantung tetapi tidak permit kerja. Jika pasangan anda mahu bekerja di Mexico, S / dia perlu memohon secara berasingan untuk permit kerja mereka sendiri.

Asing didapati bekerja tanpa permit kerja yang sah akan dihantar pulang

Untuk bekerja secara sah di Mexico anda mesti mempunyai "Residente Temporal" visa dengan sokongan kuasa kepada anda untuk bekerja di pekerjaan tertentu untuk majikan tertentu. Sisi undang-undang, anda tidak boleh menukar pekerjaan atau majikan tanpa mendapat pengesahan baru. Anda hanya boleh menukar pekerjaan selepas majikan baru telah mendapat permit kerja untuk anda.

Kebanyakan majikan, yang boleh dikenakan denda yang berat jika mereka menyewa secara tidak sah, tidak akan menawarkan pekerjaan kepada warganegara asing yang tidak mempunyai permit kerja. Di samping itu, apa-apa kerja "pada hitam" tidak akan melayakkan anda untuk mendapatkan permit kerja. Tambahan pula, pekerjaan tidak rasmi seperti agak kerap boleh membawa kepada keadaan kerja eksploitasi. Jika anda ditangkap bekerja tanpa permit oleh "La Migra", anda akan dihantar pulang - biasanya dengan hanya notis yang cukup untuk mendapatkan barang-barang peribadi anda.

Banyak profesion kesihatan dan teknikal di Mexico adalah terkawal. Maksudnya - anda perlu mendaftar dengan badan yang sesuai sebelum bekerja secara sah.

Untuk maklumat lanjut tentang permit kerja Mexico, hubungi kedutaan Mexico atau konsulat di negara asal anda

Lain Mexico Kerja Permit Maklumat

Untuk berjaya dalam anda Mexico carian kerja dan mendapat pekerjaan yang anda mahu, anda perlu menyediakan surat Mexico dan Mexico CV yang anda mesti e-mel dengan serta-merta kepada bakal majikan yang dipilih semasa carian kerja di Mexico.

Apabila anda menerima jemputan kepada Mexico temu duga kerja, anda boleh memohon untuk Mexico visa dan Mexico permit kerja. Kemudian sediakan diri untuk temu duga kerja dan lihatlah Mexico kod pakaian kerana bagaimana pakaian anda adalah salah satu atribut yang paling penting dalam diupah.

Semak temu duga kerja do & tidak dan lain-lain kemahiran pencarian kerja halaman. Ketahui mengapa orang ramai tidak diupah untuk pekerjaan yang ada.

Di samping itu, di antarabangsa maklumat, pencarian kerja, visa, permit bekerja, surat, CV & resume, temuduga kerja dan kod pakaian halaman yang anda akan mendapati banyak tips berguna untuk pencari kerja di luar negara.

Nasib baik dengan permit kerja Mexico anda.